Skip to content

Conflictul există pentru că este întreținut

Distribuie oriunde folosind butonul portocaliu

Chestia asta cu vorbitul pe la spate. Atunci când observi că te afli într-un conflict care de mult timp nu se mai încheie, nu uita să te întrebi de câte ori ți-ai ținut gura în fața poștașilor – acei oameni care vin și îți spun ce-a mai zis unul și altul și îți pun întrebări ca să aibă ce povesti mai departe.

Bârfitor poate să fie oricine. Rău poate să facă oricine. Om care nu se uită niciodată la propriile acțiuni și îi acuză mereu pe alții poate să fie oricine. De tăcut… e cam greu.

Dintre doi sau mai mulți oameni care au ajuns să se vorbească pe la spate, tind să îl cred pe ăla care tace mai mult. Ar avea chestii de zis dar preferă să tacă.

Tind să-l cred pe ăla care ”tace” în sensul în care a învățat să se abțină în a pune paie pe foc; în sensul în care e mai rezervat; în sensul în care preferă să nu-și mai dea drumul la gură pentru că știe că de multe ori în viață ajungem să ne luptăm cu morile de vânt. Pentru că știe și faptul că explicațiile pentru unii sunt ca și cum n-ar fi sau sunt interpretate pentru a fi folosite împotriva celui care le tot dă.

Pentru mine, tăcerea unora a avut mai multă valoare decât miile de cuvinte ale celor care tot încearcă să se descotorosească și care nu acceptă că într-un conflict, de multe ori, vina este a ambelor părți.

Nu doar că nu acceptă, dar nici măcar nu ia în considerare ideea că focul nu poate exista printr-un singur factor.

De reținut: un război nu poate să existe dacă nu este întreținut.

Atunci când observi că te afli într-un conflict care de mult timp nu se mai încheie, nu uita să te întrebi de câte ori ți-ai ținut gura în fața poștașilor – acei oameni care vin și îți spun ce-a mai zis unul și altul și îți pun întrebări ca să aibă ce povesti mai departe.

Ești genul de om ușor de provocat și nu poți să te abții? Nu te mai lăsa provocat. Fă-i încă un pas înapoi. Pune stop discuțiilor și spune poștașilor ”nu mă mai interesează, nu mai vreau să ascult, capitol încheiat”.

Să nu ne întrebăm de ce falimentăm în viață dacă ne irosim timpul și energia cu lucruri de nimic, lucruri care nu ajută la creștere și dezvoltare.

Cred că atunci când suntem atrași în tot felul de discuții, cel mai bine este să părăsim zona, înainte ca focul să ia amploare. Tăcerea poate stinge focul și ne poate aduce liniștea.

Fără liniște avem toate șansele să picăm la multe ”examene” prin viață.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.