Skip to content

Ceartă pe limba română. Ce contează mai mult?

Distribuie oriunde folosind butonul portocaliu

Un om cu facultăți care merge pe stradă şi când vede un sărac îl întreabă “învață să scrii corect gramatical pentru că altfel nu te ajut”

sau

un om care nu are prea multe studii dar care întinde o mână de ajutor săracului?

Cel care nu prea scrie corect gramatical şi nu are prea multe studii dar oferă ajutor aş putea fi eu sau voi. Cei săraci, care au nevoie de ajutor, aş putea fi eu sau voi, când cerem informații.

Cam aşa sunt unii. În loc să ajute, se ceartă cu oameni care sunt incapabili să se raporteze aşa cum vor alții. Există oameni care poate nu vor reuşi niciodată să mai învețe să scrie aşa cum scrie în carte, că nu mai au timpul de altă dată. Oare ei nu mai au dreptul la viață?

Dar voi? Oare nu mai aveți dreptul la viață pentru că-i criticați pe alții pentru limba română în timp ce voi aveți şi voi lipsurile voastre?

Eu cred că toți avem dreptul, cu datoria de a căuta progresul.

Şi mai cred că mai mult contează omul care priveşte direct spre rezolvarea problemei şi reuşeşte să dea la o parte orice etichete, astfel că întinde o mână de ajutor săracului.

Sărac poate fi oricine din anumite puncte de vedere. Sărac nu eşti doar dacă nu ai ce mânca sau doar dacă nu ştii să scrii corect gramatical.

Române care critici oamenii simpli care caută ajutor: fii liniştit că dacă stai să-ți analizezi viața cu adevărat, s-ar putea să fii surpins de sărăcia mentală în care te afli.

Nu ne foloseşte la nimic cearta pe limba română. Nu zice nimeni să nu ne corectăm. Corectează cu frumosul.

Ideea este că în momentul în care tu îți bați joc, în momentul în care faci pe deşteptul şi transmiți orice altceva numai nu te implici practic în soluționarea unei probleme = nu ai înțeles scopul vieții. Îți lipseşte dragostea. Îți lipsesc multe şi vei avea de pierdut multe. Pe multe planuri.

Dacă ai făcut din chestia asta un mod de viață, Dumnezeu îți cere astăzi să schimbi traiectoria şi să te comporți cu alții aşa cum îți doreşti ca alții să se comporte cu tine vizavi de problemele, slăbiciunile şi lipsurile pe care şi tu le ai la rândul tău.

Cosmin Ugaen – 8 Noiembrie 2023 – Despre cearta pe limba română

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.