Skip to content

Trăiește rezervat

Distribuie oriunde folosind butonul portocaliu

Un prieten care te vorbeşte o dată pe la spate sau îi vorbeşte pe alții în fața ta, te va vorbi şi pe tine. Aceste acțiuni îți pot lua liniştea şi pacea şi te pot atrage într-un mediu al bârfelor, fără ca măcar să-ți dai seama că ceva toxic te înconjoară şi îți blochează progresul. Mai mult de atât îţi pot afecta sănătatea.

Vorbesc despre omul care vorbeşte pentru că asta-i face lui plăcere: să vorbească mereu despre alții, numai în propria ogradă nu doreşte sā se uite şi să analizeze ce trebuie rezolvat. Vorbesc despre omul care cu asta se hrăneşte – cu vorbitul despre alții, pentru că altă ocupație nu are şi nici nu vrea să schimbe asta. Că na, ce poate să fie greşit…

E despre omul care se află într-un anturaj format din mai mulți oameni care se ocupă cu aceleaşi lucruri – se încurajează şi se justifică reciproc că nu fac nimic greşit judecând problemele şi intimitatea altora, fără intenția de a ajuta în vreun fel.

Dacă vrei să faci linişte în jurul tău astfel încât timpul tău personal să nu fie irosit şi să te poți concentra pe progres, asigură-te că te raportezi corect acestui tip de prieten care, de fapt, nu este prieten. Ideal ar fi să pui stop relației însă din anumite motive nu-l poți înlătura din viața ta – de exemplu sunteți legaţi prin încruscrire.

Totuşi, ştii ce poți face? Poți învăța să fii rezervat. Poți învăța să taci. Poți învăța să nu-i mai laşi să ştie despre problemele tale dacă ştii că nu sunt gata să te ajute. Poți învăța să păstrezi distanța, să trasezi linii ale intimităţii tale personale, linii peste care să treacă doar persoane prin ‘autorizație’ dată de tine.

Fă-i ordine în viața ta. Nu mai fi un om uṣuratic şi nu mai da din casa ta sau a altora. Fă-i astfel şi vei vedea ce satisfacție vei avea în suflet. E precum abstinența de la a mai mânca nesănătos. Parcă te bucuri şi te simți altfel când vezi că reuşeşti.

Nu mai fii un om uşuratic şi deschide-te / dă-i această autorizație de a-ți cunoaşte problemele DOAR acelor persoane care ştii că te pot ajuta. Nu le mai povesti altora viața ta doar de dragul de a povesti. Nu mai povesti unui om viața ta dacă ştii că viețile altora ți-au ajuns la urechi prin gura lui. Analizează…

Învață să fii rezervat. Lasă-i să spună ce vor despre tine. Te vor vedea, că-i inevitabil. Vor auzi despre tine, că-i inevitabil. Şi de vorbit oricum o să vorbească, fie că eşti sau nu rezervat. Fii liniştit pentru că nu-i vei putea opri din a vorbi, dar măcar nu-i mai lăsa să ştie.

Trăieşte rezervat ṣi învață să te bucuri de viață în intimitate! Fii tare şi nu te lăsa când eşuezi! Nu poți rezolva probleme peste noapte. Totul este un proces şi este despre a nu mai practica lucrurile firii pământeşti. Plăteşte prețul singurătății dacă este cazul. Asumă-ţi consecințe, începe să trăieşti diferit şi vei vedea că mai devreme sau mai târziu Dumnezeu îți va da binecuvântare şi alinare sufletului. Trăieşte rezervat.

Cosmin Ugaen – 23 Septembrie 2023 – Trăieşte rezervat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.