Skip to content

Debarasați-vă de oamenii toxici, dacă țintiți sus

Distribuie oriunde folosind butonul portocaliu

Să vrei să strălucești în viață atunci când ești înconjurat de prieteni toxici sau persoane toxice cu care poate locuiești în casă, este ca și cum ai spune despre un pahar că ai vrea să strălucească într-un șantier în lucru. Praful care se depune pe un pahar și îl face să-și piardă strălucirea pot să fie persoanele toxice din viața noastră.

Aș vrea să vă atrag atenția asupra acestui subiect și să îl aveți în vedere pentru noul an care ne stă în față. În acest articol vă ofer 2 exemple – 2 case în care am locuit cu străini în Anglia, ca să înțelegeți mai bine despre ce vorbesc.

Persoanele toxice pot să fie un motiv pentru care să nu reușim să progresăm, să creștem. De multe ori, datorită mentalității lor stricate și modului în care se raportează celor din jur, aceste persoane căută să ne facă pe noi să ne simțim vinovați, ca și cum noi am fi cei care au probleme de caracter, când de fapt, ele sunt cele care ar trebui să facă anumite schimbări în viața lor.

În momentul în care suntem înconjurați de persoane toxice, este greu poate să ne concentrăm asupra creșterii și dezvoltării personale. De aceea discut cu voi acest subiect. Este vorba despre mediu. Ca să putem să creștem, să ne dezvoltăm pe diverse planuri (pe plan profesional, personal, etc) noi trebuie să creăm un mediu potrivit.

De exemplu, eu nu aș fi putut să administrez proiectul meu împotriva corupției făcând o mulțime de lucruri pentru comunitatea de români aflată în UK dacă nu mi-aș fi creat un mediu potrivit, dacă nu mi-aș fi cumpărat un ecran mai mare, dacă nu mi-aș fi pus un birou unde să pot să stau să lucrez, dacă nu aș fi plătit pentru întreținerea web site-ului, etc. Pe laptop dacă intru, pe ecran mic este dificil. A trebuit să-mi creez un mediu potrivit, astfel încât să pot să cresc și să progresez.

În Anglia am locuit cu străini în 2 case, înainte să mă mut în casa în care mă aflu în acest moment. Vă dau un exemplu de o situație care mi-a pus capac. Au fost mai multe, dar vă dau direct exemplu cu situația care mi-a pus capac și m-a făcut să mă mut din casa respectivă după vreo două, trei luni (n-am apucat să stau prea mult pe acolo).

Primii străini cu care am locuit – comportament inacceptabil

Locuiam în casă cu o familie: soț, soție și fratele soției. Era Sâmbătă și era săptămâna mea de curățenie. M-am apucat să fac curățenie în casă și la final, după ce am terminat de aspirat, am șters pe jos și am intrat în camera mea. După vreo 5 minute au apărut și ei în cadru. Fata a fost prima care a călcat pragul și imediat cum a pus piciorul jos, a început să țipe ”băăăăă aveți grijă că e FLEAȘCĂ pe jos și cădeți, mama mia, nu știu ce e. E lac aici.” Ceva de genul.

Eu eram în cameră. Cel mai probabil știau că sunt acasă (de obicei Sâmbăta eram acasă). Imediat după această situație, în următoarea dimineață, m-am întâlnit cu soțul ei afară – era la țigară. I-am spus că urmează să mă mut. Parcă i-am dat două palme peste față, nu-i venea să creadă. I-am explicat că eu într-un astfel de mediu, din păcate, nu pot să stau. Nu mi se pare normal. Ea dacă avea ceva de zis cu privire la modul în care eu fac curățenie în casă, putea să să zică frumos: ”da, uite, Cosmin eu când șterg pe jos folosesc cârpa x, nu folosesc cârpa y pentru că x absoarbe mai bine apa. Sau când folosesc mopul eu procedez în felul ăsta bla, bla bla, astfel încât să nu rămână multă apă pe jos”.

Nu știu câtă apă a putut să rămână atunci pe jos. Nu mai țin minte dar înțelegeți despre ce vreau să vorbesc. Pe lângă acest lucru dădeau căldură cu porția, doar la orele la care doreau ei să dea. Făceau fețe fețe dacă îmi permiteam să spun că e frig în cameră. De muzica dată la maxim când poate voiam să stau liniștit în cameră nu mai zic nimic…

Ce să vă mai spun, poate ne mai enervăm… inevitabil ne mai enervăm. Părerea mea este că nu poți să te enervezi și să faci în felul acesta cu o persoană străină. Chestia cu gresia mi-a pus capac. Fiecare dintre noi avem dreptul să ne alegem oamenii de care ne lăsăm înconjurați.

A doua casă în care am locuit cu străini – diferență ca de la cer la pământ

După prima experiență m-am mutat într-o altă casă, tot cu străini. Era o casă cu 2 etaje. Eram 6 de toți. Timp de 8 luni de zile, nu a existat nici măcar o discuție contradictorie între mine și ei. Timp de 8 luni de zile nimeni nu a venit o singură dată să-mi atragă atenția asupra vreunui lucru. Când era săptămâna mea de curățenie, marți sau miercuri, dădeam cu aspiratorul toată casa, iar Sâmbăta curățenie generală: aspirator, mop, curățarea băilor și cam cam asta era. După ce găteam făceam curat și toată lumea era fericită. Era liniște în casă. Seara la ora 20:00 dacă voiam să dorm puteam să mă pun la somn liniștit. Era liniște. Era mediul perfect de locuit.

De ce v-am oferit aceste două exemple

V-am oferit aceste 2 exemple ca să să vă fac să înțelegeți faptul că în viață există persoane toxice. Aceste persoane toxice de multe ori nu se văd și nici nu vor să înțeleagă că au probleme. Dacă încerci să le explici sar de fund în sus… ”mută-te de aici dacă nu-ți convine”. Nu se văd și continuă să se raporteze într-un mod greșit persoanelor din jur. Și făcând chestia asta, povestind și la alții ceea ce se întâmplă, etc, ei încearcă să ne facă pe noi să credem că noi suntem de fapt ăia care avem probleme. Locuind cu astfel de persoane în casă sau având tot felul de prieteni toxici este greu să creștem. De exemplu ai prieteni toxici care tot timpul bârfesc. Este greu ca tu să te duci acasă și să poți să te concentrezi asupra progresului tău, pentru că îți vin tot felul de gânduri – ce ai vorbit cu prietenii. Este inevitabil ca seara să nu te gândești la ce s-a întâmplat pe parcursul zilei. Despre lucruri de genul vorbim. Fie că vorbim cu prietenii lucruri aiurea, fie că cei din casa noastră caută tot felul de motive de ceartă

”nu ți-ai șters tălpile cu șervețelul înainte să calci pragul” sau mai știu eu ce ce fel de chestii, aceste situații pot să fie un zid de despărțire între noi și dezvoltarea noastre.

Există tot felul de situații și persoane dificile care caută motive de ceartă. Este greu în momentul în care locuiești cu astfel de persoane să te duci în camera ta și să te poți concentra asupra a ceea ce ai vrea să faci, să crești și să te dezvolți. Poate vrei să citești o anumită carte, pentru că ai auzit că este foarte bună pentru a te dezvolta pe o anumită latură din viața ta.

Concluzie

Fiți cu luare aminte și la acest subiect, dacă vreți să vă fie bine pe parcursul unui nou an. Într-adevăr, este dificil. În această perioadă au crescut prețurile, lucrurile sunt puțin instabile în Regatul Unit dar țineți cont de acest lucru că ar trebui ca în viitorul apropiat să vă debarasați de oameni toxici, dacă cumva locuiți în casă cu anumite persoane toxice este important, este un subiect important.

Nu acesta este singurul subiect care ne afectează viața, dar este un subiect important care ne poate afecta modul în care urmează să creștem și să ne dezvoltăm pe parcursul a câțiva ani (că nu vorbim despre dezvoltare și creștere în câteva luni – este un proces care durează, iar rezultatele se văd în timp).

Vă reamintesc citatul meu motivațional: Succesul nu este ceva ce apare printr-o simplă urare, ci succesul este ceva ce apare în urma acțiunilor noastre din fiecare zi. 

Acest articol l-am transcris în urma unui videoclip postat pe Facebook. Pentru versiunea video a acestui articol faceți click aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.