Toate aceste gânduri cu privire la dezvoltarea noastră personală și a societății în care trăim, au sosit în urma unui comentariu care m-a amuzat. Spunea așa: ”Vreau să știu de unde știi tu toate legile din Anglia?”
Aș vrea să spun că eu nu știu toate legile din Anglia, Regatul Unit, dar ceea ce știu, vreau să-ți spun că știu pentru că citesc.
Trăim în era digitală, v-am mai spus zilele trecute și avem atât de mult acces la informație. Eu am asistat la avansarea / digitalizarea asta care a avut loc. Eram copil prin anul 2000 când am pus mâna pe primul calculator și știu să fac bine diferența între ce a fost și ce este.
Este o mare, mare binecuvântare să trăiesc aceste vremuri și să am atât de multă informație la doar 2, 3 click-uri distanță.
Chiar zilele trecute vorbeam cu un coleg la muncă și el punea problema în felul că ”Dacă ai ști cum să faci, cum să intri, dacă ai ști să intri acolo să…” Oameni buni. Noi punem problema greșit prin ”Dacă ai ști”. Dacă te duci în cameră și te gândești ”Dacă aș ști cum să fac aia..”, s-ar prea putea să treacă 2 ani și să îți spui în continuare că ”Dacă ai ști”, ai putea să faci.
Este o mare diferență între ”Dacă aș ști” sau ”Mă ridic din patul meu și încep să caut pe Google niște chestii și acționez”. Este o mare diferență! Nu trebuie să punem problema că ”Dacă am ști”, pentru că pur și simplu avem acces la informație și putem să știm de toate. Este vorba de digitalizare aici. Avem acces la 2 click-uri distanță.
Generațiile trecute nu au avut acces la informația la care noi avem acces acum. Nici măcar nu trebuie să stai să o cauți prin cărți. Intri pe Google. Tastezi 2, 3 propoziții și Google îți afișează cele mai relevante rezultate pentru căutarea ta. Poți să găsești ceea ce vrei tu. Eu de fiecare dată când am de a face cu diverse subiecte, intru pur și simplu și fac research. Nu-mi omor timpul. Este o mare binecuvântare și profit de tot ceea ce Dumnezeu ne-a dat. Înțelepciunea asta a digitalizării, vă spun eu că nu vine de la extratereștri. Vine de undeva de sus. Pentru că înțeleg importanța aceasta a digitalizării, prefer să acționez într-un mod înțelept. Să mă folosesc de această digitalizare într-un mod constructiv și astfel ajung să știu, nu toate legile din Anglia, dar să știu foarte multe lucruri cu privire la viața din Regatul Unit.
Ceea ce eu știu, știu pentru că am stat și mi-am bătut capul citind. În momentul în care citești zilnic și faci din chestia asta un mod de viață, faci analogiile foarte ușor și capeți înțelegere asupra lucrurilor.
Este nevoie să fim oameni înțelepți. Trebuie să devenim oameni înțelepți și să știm cum să folosim acest mediu online. V-am mai spus. Înțelept nu ești dacă știi cum să dai click. Înțelept ești dacă știi când și unde să-l dai. Pentru că dacă dai click-urile într-un mod incorect, s-ar prea putea să te trezești că ai stat ore în rețelele sociale și nu te-ai ales cu absolut nimic. Ai văzut videoclipuri cu pisici toată ziua, ai râs – asta ai căutat. Ai văzut multe chestii dar pentru tine, pentru dezvoltarea ta personală, pentru creșterea ta, pentru ceea ce ai tu nevoie în fiecare zi din viața ta, îți dai seama că de fapt nu ai văzut nimic. Și atunci te duci în viață și începi să falimentezi în stânga și-n dreapta și nu înțelegi de ce nu ești fericit. Pentru că îți omori timpul. Îți omori timpul. De asta. Este o stânsă legătură acum între telefon și problemele noastre din viața de zi cu zi.
Aveți mare grijă la modul în care vă administrați timpul! Aveți mare grijă la timpul petrecut în social media. Nu zic să nu stăm în social media, dar haideți să nu facem din chestia asta un mod de viață și să urmărim atâtea materiale care nu ne ajută într-un mod direct să creștem.
Pentru că în momentul în care îți faci un obicei, te obișnuiești cu chestia asta. Nu știu cum să vă explic. Sunt unele lucruri pe care nu pot să vi le explic. Am trecut prin ele, le-am trăit. Mulți oameni sunt legați. Ajungi să fii legat la un moment dat. Că nu mai găsești un sens în viață. Am fost și eu dependent. Eram dependent. La un moment dat, m-am debarasat total. Înainte să încep să administrez proiectul meu împotriva corupției din UK, am avut o perioadă în care efectiv m-am rupt de Facebook și de toate rețelele sociale. Am stat o perioadă în singurătate. M-am analizat să înțeleg ce se întâmplă cu mine. Fusesem dependent și de jocuri când am fost în România. Am luat anumite decizii și mi-am schimbat total viața.
Știu. Știu ce înseamnă să fii un om dependent de rețelele sociale. Să stai și să vrei să vezi neapărat ceva la notificări. Să vrei să vezi neapărat ceva la mesaje. Să vrei să vezi neapărat ceva pe perete. Stai acolo și dintr-o dată ți se pare că ai ajuns din nou la aceleași postări și vrei să vezi ceva nou. Și tot felul de chestii.
Aveți mare grijă ce faceți pentru că sunteți pe drumul greșit. Îmi permit să spun chestia asta. Dacă ați făcut din social media un mod de viață din care voi nu aveți de învățat nimic și doar îi urmăriți pe unii și pe alții, dați-mi voie să vă spun că vă aflați pe un drum greșit și trebuie să schimbați direcția. Schimbați-o până nu este prea târziu!
Citesc diverse comentarii. Citesc multe comentarii în fiecare zi. De asta mă aprind. Văd câtă prostie există în jurul nostru. Prostia asta există pentru că stăm pe social media și urmărim tot felul de chestii. Nu căutăm să ne educăm și să ne dezvoltăm. Nu căutăm să ne informăm.
Sunt o grămadă de lucruri la mijloc.
Aveți mare grijă la modul în care vă administrați timpul și la timpul petrecut pe rețelele sociale. Fiți oameni care nu-și mai pierd timpul și începeți să faceți lucruri pentru creșterea și dezvoltarea voastră personală.
Dacă aveți poate copii, copiii voștri vor crește după modelul pe care voi îl oferiți.
Dacă tu nu știi să ții un ciocan, cum vei putea să îți înveți tu copilul să bată cuie? Lucruri de genul. Lucruri simple. Dacă tu nu te pregătești pe tine, cum vei putea tu să-ți pregătești copilul ca să facă față problemelor cu care se va confrunta în viață?
Sunt atât de multe lucruri. Noi de asta suntem atât de slabi ca și români. Noi ne punem amprenta asupra vieților copiilor noștri prin ceea ce suntem. Ne punem amprenta asupra lor. Copiii de multe ori devin ceea ce văd în părinți. Nu întotdeauna. La mine, în cazul meu a fost mai diferit. O să vă vorbesc și despre părinți și despre viața mea personală poate cu alte ocazii. Nu întotdeauna ne lăsăm amprenta asupra copiilor. Eu nu am devenit ceea ce a fost tata, dar de cele mai multe ori să știți că se întâmplă chestia asta.
Trebuie să fim oameni înțelepți și să luptăm pentru creșterea și dezvoltarea noastră, astfel încât să putem să dăm și altora. Copiii să vadă un model în noi ca să se poată schimba societatea asta. Că despre lucruri de genul vorbim la urma urmei.
Repet: legile din Anglia nu le știu pe toate și ceea ce știu, știu pentru că mă informez.
Haideți să facem din chestia asta un mod de viață! Dacă avem anumite gânduri,i vrem să progresăm și vrem să facem lucruri, haideți să începem să ne informăm.
Avem o chemare în a ne dezvolta și a crește
Nu vă așteptați să deveniți oameni care aveți nu știu câte abilități așa, peste noapte. Este vorba de muncă. Avem această chemare de a ne dezvolta și a crește în viață!
Am început din școală. V-am mai scris în postări pe Facebook. Am început de undeva de jos. Am fost bebeluși, am intrat în școală și am învățat puțin puțin câte puțin în fiecare an. Astfel, am crescut, ne-am dezvoltat și am învățat să facem diverse chestii. Mulți dintre noi ne oprim după ce terminăm cu clasa 12 a sau cu facultatea. Începem să intrăm în acest sistem murdar și mizerabil care ne ține ca niște sclavi în cursa șobolanului. Muncă-acasă, muncă-acasă muncă-acasă.
Vreau să vă spun că nu ne ține nimeni legați. Încă avem libertatea de a ne informa și de a face atât de multe lucruri. Avem libertatea de a crește și de a ieși din sclavagism! Sunt o grămadă de lucruri la mijloc. Vă spun: telefonul mobil, folosind în mod neînțelept, este ca un zid de despărțire între noi și creșterea noastră, dezvoltarea noastră. Nu doar ca persoane individuale, ci și ca țară.
Aveți grijă la modul în care vă administrați timpul!
Sper să rămână în mintea voastră această idee: de acum înainte când veți mai sta pe telefon și veți da scroll, sper să vă vină acest gând în minte și să vă dați seama, să deveniți conștienți și să închideți în momentul ăla rețeaua socială dacă nu aveți nimic bun de luat. Pentru că este o pierdere de timp.
Da. Stăm 5, 15, 20, 30 de minute pe zi, dar să nu exagerăm pentru că timpul este extrem de prețios și odată consumat, nu ni-l mai dă nimeni înapoi!
Acest articol a fost scris în urma acestui videoclip pe care l-am filmat pentru a răspunde persoanei care m-a amuzat.